În cazul unui control fiscal trebuie să-ţi cunoşti drepturile de contribuabil!

Mădălina Benghe, Director Marketing Indaco Systems

în interviu cu dl. Horaţiu Sasu, consultant în afaceri

 

Într-un control fiscal este imperativ ca atât contribuabilul cât şi organul fiscal să îşi cunoască drepturile şi limitele.

Mădălina Benghe: De unde se informează contribuabilul despre drepturile sale într-o asemenea situaţie?

Horaţiu Sasu: Din lege, din păţaniile altora sau din deciziile favorabile ale instanţelor.

M.B.: Dar… cum să facă (un manager de companie) să cunoască toată legislaţia fiscală, pentru a ieşi cu bine dintr-un control?

H.S.: Întrebarea asta o primesc foarte frecvent. Nu poţi. Ca manager, nu asta e sarcina ta. Ca şi economist sau contabil, adesea subtilităţile juridice îţi scapă. E normal. Ca şi avocat sau consilier juridic, este vitală colaborarea cu un economist sau contabil, care să îţi explice DE CE a luat aceste decizii care urmează să fie contestate la instanţă (şi unde a greşit sub aspect contabil sau fiscal – dacă a greşit). Vestea bună e că nici inspectorul fiscal nu e stăpân pe toate domeniile pe care le presupune inspecţia. Profită şi fii cu un pas înaintea lui – eu şi alţii te învăţăm asta!

M.B.: Deci din legislaţie, prin specialiştii care o cunosc. Dar pe lângă teorie, există experienţele practice ale celor din jurul nostru.

H.S.: Da. Te poţi informa si din păţaniile altora. Ai prieteni, cunoştinţe, rude care au afaceri şi i-a întrebat ANAF de sănătate? Nu-i aşa că ar fi indicat să asculţi cu mare atenţie când spun prin ce au trecut? Contabilul tău sau echipa ta de contabili şi consultanţi fiscali a trecut prin controale? Ba bine că nu! Cum au trecut, cu ce se laudă? E o altă sursă de informaţii foarte valoroasă. Ai un prieten avocat sau jurist priceput în contracararea efectelor controalelor fiscale? Ţi-a povestit vreunul de vreo speţă rezolvată la nivel european şi care te apără pe tine? Ţi-a spus cum eşti apărat de percheziţia la domiciliu? Îţi povesteşte cât de uşor e să scapi de acuzaţia de fraudă fiscală, chiar dacă eşti într-un lanţ comercial în care a apărut şi o firmă fantomă? Te linişteşte spunându-ţi că poţi recupera TVA chiar dacă ai primit o factură de la o astfel de firmă?

Consultantul fiscal pe care îl chemi se uită prin x metri cubi de hârtii ştie să citească şi contracte şi să îţi spună că trebuie îndreptată de urgenţă o clauză contractuală prin care ai stabilit când se facturează marfa sau serviciul (clauză nulă) şi să îţi spună cum să o înlocuieşti cu cea echivalentă, care e perfect valabilă?

Unii dintre cei de mai sus nu ştiu, alţii ştiu dar nu spun. Ciudat? Nu! Pentru că din astfel de informaţii se câştigă milioane de euro anual. De ce să se facă publice?

Ei bine, eu le fac publice în cadrul aplicaţiei Indaco Lege5, unde am inserat mai bine de 400 de comentarii şi exemple cu trimiteri la speţe care tratează probleme de gen pe partea fiscală şi de procedură fiscală

M.B.:  Spuneaţi şi de deciziile favorabile ale instanţelor…

H.S.: E o sursă excepţională, care te scapă de 80% din emoţii, dar pe care nu o cunosc nici 10% dintre cei implicaţi (antreprenori, manageri, contabili, avocaţi/jurişti). Şi aici ne referim atât la deciziile instanţelor române cât şi a celor europene.

Instanţele române apără mai puţin, dar apără. Spre exemplu, într-o cauză puţin cunoscută încă (este vorba de cauza Nidera) ANAF a fost obligată să ramburseze companiei respective TVA de 11 milioane de lei. În altă cauză ANAF a fost obligată de instanţe la plata de dobânzi fiscale aferente taxei auto încasate nelegal şi nerestituite (ştiţi cum restituie ANAF taxa: pe tranşe întinse în timp…, dar nu-i nimic… sunt şi instanţe care obligă ANAF la plata de dobânzi până când achită efectiv taxa!).

Că veni vorba de taxa auto… Ea face legătura cu deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a anulat de două ori taxa. A anulat-o o dată ca taxă de primă înmatriculare, Guvernul i-a schimbat numele, iar Curtea Europeană a mai anulat-o o dată. (Nu confunda CJUE cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO, care are şi ea câteva decizii care apără de abuzuri în viaţa de afaceri. Asemănarea este că atât deciziile CJUE cât şi cele CEDO sunt obligatoriu de aplicat în toate statele europene, imediat ce au fost emise).

În cadrul aplicaţiei Indaco Lege5 vorbim adesea despre multe decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în favoarea ta ca şi contribuabil.

Astfel:

  • există decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care permit recuperarea TVA chiar dacă ai fost angrenat într-un mecanism fraudulos, atunci când Finanţele nu au dovedit că ai fost de rea-credinţă, vinovat, când Finanţele nu sunt în stare să dovedească faptul că ai acţionat cu intenţia de a prejudicia statul…;
  • decizii în care s-a arătat că în lipsa altor documente justificative decât factura, totuşi, deducerea TVA este posibilă;
  • în ciuda limitărilor aduse de Codul fiscal român (şi nu numai) care încearcă să îngrădească plata serviciilor de consultanţă, mai ales a celor pe bază de abonament lunar, CJUE a decis că acestea sunt perfect valabile, fără hârţogăraia pe care o cere legea! (o decizie pe care, ciudat, nu o cunosc toţi avocaţii, deşi sunt primii interesaţi de ea);
  • ştiai că factura, chiar dacă nu conţine toate elementele prevăzute de lege, este valabilă şi obligă fiscul să recunoască cheltuielile deductibile – şi asta pentru că aşa spune Curtea Europeană de Justiţie, împotriva Codului fiscal, împotriva practicii ANAF şi chiar împotriva deciziilor anterioare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, care trebuie să se adapteze deciziilor europene mult mai favorabile contribuabilului!

Ca să concluzionăm…

Pentru avocaţi, jurişti şi contabili:

Susţin că a cunoaşte deciziile care îl apără pe contribuabil sunt o trambulină în carieră. Te distanţează de turmă. Abia 1-2 avocaţi dintr-un oraş mai mare ştiu ce au de făcut cu adevărat într-un litigiu fiscal. Acolo e miza mare, acolo sunt clienţii care aşteaptă soluţii şi plătesc zdravăn pentru ele. Cine le dă aceste soluţii?

 Pentru antreprenori:

A avea alături, la îndemână în caz de nevoie, specialiştii care cunosc legile fiscale şi cele privind contractele,

plus

A profita de practica altora (şi de rezultatele pozitive şi de greşeli),

plus

A-ţi cunoaşte drepturile, aşa cum le afli din ceea ce îţi oferim noi (eu şi Indaco), de la alţi specialişti şi din ceea ce găseşti pe orice sursă (de încredere), este CHEIA SALVĂRII AFACERII TALE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *