Protecția juridică a aplicațiilor de telefonie mobilă din perspectiva drepturilor de proprietate intelectuală

COST
450.00 lei 300.00 lei

VORBITORI

Irina ALBUŞEL
Speaker

Start

09/11/2017 - 14:00

SE TERMINĂ

09/11/2017 - 18:00

Crearea aplicațiilor de telefonie mobilă a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare semnificativă datorită creșterii numărului de utilizatori. Multe dintre aceste aplicații ne ajută în viața de zi cu zi și ne-o simplifică. Există numeroase idei de creare a aplicațiilor, însă implicațiile juridice ante și post dezvoltare a acestora sunt mai puțin cunoscute sau preocupante. Parcursul aplicației de telefonie mobilă de la dezvoltatorul său și până la utilizatorul final implică o serie de aspecte juridice importante, atât în ceea ce privește asigurarea identificării și respectării drepturilor de proprietate intelectuală intrinseci aplicației și conceptului acesteia, cât și în privința respectării drepturilor aparținând terților, inclusiv drepturilor utilizatorilor, în calitate de consumatori.

Seminarul își propune să parcurgă, din perspectiva juridică mai sus enunțată, etapele dezvoltării unei aplicații de telefonie mobilă. Cu titlu exemplificativ, pentru a-și diminua riscurile (inclusiv cele financiare), dezvoltatorul trebuie să acorde o mare atenție clauzelor din contractul de dezvoltare a aplicației, în special celor privind dreptul de autor pentru a dobândi calitatea de autor al aplicației și pentru a putea dispune ulterior de aceasta. Sunt, de asemenea, importante și acele elemente din conținutul aplicației care pot fi protejate prin drepturi de proprietate industrială, de exemplu, logo-ul prin intermediul căruia aplicația poate fi promovată, care poate fi înregistrat ca marcă, dar și site-ul, respectiv numele de domeniu rezervat pentru exploatarea comercială a aplicației, precum și termenii și condițiile de utilizare.

 

Tematică

1. Etapele principale ale dezvoltării unei Aplicații de telefonie mobilă din perspectivă juridică

1.1. Elaborarea conceptului și identificarea aspectelor de natură juridică aferente, în funcție de scopul și funcționalitățile aplicației;

1.2. Diferențe între aplicații având drept obiect intermedierea comerțului și aplicații utilizate pentru prestarea directă de servicii;

1.3. Elaborarea strategiei de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală de la momentul punerii în funcțiune, cât și pe întreg parcursul utilizării aplicației.

2. Protecția juridică a Aplicației – aspecte privind elementele Aplicației care sunt protejate sau protejabile prin drepturi de proprietate intelectuală

2.1. Programul pentru calculator și transferul drepturilor de autor

2.2. Contract de cesiune – opera la comandă – implicații privind dezvoltarea aplicației de către un salariat

2.3. Înregistrare software – incidența obligației înregistrării software-ului la ORDA

2.4. Încheierea contractelor de găzduire / mentenanță / administrare servere.

2.5. Logo-ul, numele de domeniu

3. În raport cu utilizatorii finali ai Aplicației

3.1. Termeni și Condiții de utilizare – încheierea unui contract la distanță – reglementarea contractuală a drepturilor și obligațiilor

3.2. Reglementări privind: drepturile transmise utilizatorului; protecția datelor cu caracter personal; confidențialitate; limitarea răspunderii titularului aplicației.

4. În raport cu furnizorii de servicii / produse care vor utiliza Aplicația în cadrul activității lor comerciale

4.1. Exploatarea software-ului – clauze specifice în contractele de exploatare cu societățile care își vor pune la dispoziție serviciile prin intermediul aplicației mobile – drept de utilizare / licență, confidențialitate.

4.2. Limitarea răspunderii titularului aplicației în raport cu serviciile/produsele comercializate de terți prin intermediul aplicației.

Contactați-ne pentru mai multe detalii

Website

indacoseminarii.ro

Telefon

0758.070.575

Email

seminarii@indaco.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *